Basın Bültenleri

Londra’da Gündem “Türkiye’de Yatırım Fırsatları”

Türkiye’nin İngiltere Büyükelçiliği, Türkiye’de 125 yıldır Türkiye-İngiltere arasında ticari ve kültürel bir köprü görevi üstlenen İngiliz Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve  Oxford Business Grup’un işbirliği  ve Uluslararası İngiliz Hukuk Firması Ashurst’un ev sahipliğinde “Türkiye’de Yatırım  Paneli”nin ikincisi Londra’da düzenlendi.

BRIC yani Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in  aralarında bulunduğu ülkeler yerine neden Türkiye sorusunun da tartışıldığı forumda,  Türkiye’nin; “MINT” olarak adlandırılan, Malezya, Endonezya, Nijerya’nın bulunduğu,  geleceğin ekonomik devleri olma yolunda ilerlediklerine inanılan bir grup arasında yer aldığına dikkat çekildi.

Türk Ekonomisine ve atmosferine genel bakış, diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin avantajları, yeni düzenlemeler ve Pazar gelişmeleri, Türkiye’nin kısa ve orta vadede büyüyeceği sektörler gibi genel konuların tartışıldığı panele, Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Christopher Gaunt, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı İngiltere Başdanışmanı Ahmet İplikçi, Uluslararası İngiliz Hukuk Firması  Ashurst’un Yöneticisi Ben Tidswell gibi alanlarında uzman isimler konuşmacı olarak katıldı. Panelde en ilgi çeken konu başlıklarından biri de  hastane kamu özel sektör ortaklığı modeli oldu.  Davetli konuşmacılardan  Türkiye’nin ilk şehir hastanesinin yatırımcısı olarak bu konuda öncü olan   Kayseri, Konya ve Manisa şehir hastanelerinin yatırımcı firması YDA Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin  Arslan; Türk pazarındaki ve uluslararası pazarda kamu özel sektör ortaklığının ana farklarına değinerek, yatırımcı gözüyle kamu özel sektör ortaklığı sürecini, ihale ve sözleşme yapılarını anlattı.  Konuşmasında modelin zorlukları ve avantajlarına değinen Arslan, mevcut hastane kamu özel sektör ortaklığının nasıl desteklenebileceği  konusunda da önerilerde bulundu. Yabancı yatırımcılara Türkiye’de yatırım yapmanın avantajlarından bahseden Arslan; panele katılan hastanelerin finansmanında uzman uluslararası İngiliz bir müşavirlik firmasının önümüzdeki günlerde ülkemize gelerek görüşmelere yapacaklarının bilgisini verdi.

Arslan panelle ilgili şunları söyledi: “ Yabancı yatırımcıların en çok ilgilendikleri projeler, şehir hastaneleri. Kamu özel ortaklığı modelinde şehir hastaneleri; yaklaşık 60 bin yatağa ulaşacak olan ve devletin yapacağı toplam yatırım paketinin 20 Milyar Dolar mertebesinde olması öngörülen çok büyük bir program. Siyasi iradeden ve Sayın Başbakanımızın bu konuya verdiği destekten memnuniyet duyuyorlar.  Elbette, uluslararası finans piyasalarının olmazsa olmaz görmek istedikleri bazı kriterler var, bu kriterlerle ilgili müzakereler sürüyor.  Aslında en büyük endişeleri de bu sürecin uzamış olması. Sonuçta uluslararası standartlarda kredilendirilebilir bir dokümantasyonun ortaya çıkmasını bekliyorlar. Sermaye fonları, Londra merkezli uluslararası bankalar, tıbbi cihaz tedarikçileri ve yabancı yatırımcıların en merak ettikleri konu bu alanda ilk proje olan Kayseri şehir hastanesi ile ilgili süreç oldu. Yatırımcı olarak bizim uluslararası standartlarda bir dokümantasyonda el sıkışabileceğimize olan inancımız onları da rahatlattı.  Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; inanıyorlar ama artık görmek istiyorlar ve  uluslararası standartlardaki dokümantasyonu görürlerse yatırım yapmaya çok hazırlar. Önümüzdeki günlerde bu konuda atılacak somut adımlarla, bunu hep birlikte göreceğiz.”

Birleşik Krallık Resmi Kredi Kuruluşu UK Export Finance’ın ülkemizdeki kamu özel sektör projelerinin finansmanına nasıl katkı sağlayacağının da görüşüldüğü panelde yabancı yatırımcıların gözüyle Türkiye’de yatırım yapmanın ,  para biriminin istikrarı , borçlanma maliyeti, kaynağın pazarda bulunabilirliği, sermaye piyasaları yoluyla yatırım, devlet kamu kredilibitesi, derecelendirmenin ana faktörleri konuları masaya yatırıldı.